Gevolgen lente-akkoord voor de fysiotherapie

//Gevolgen lente-akkoord voor de fysiotherapie

Gevolgen lente-akkoord voor de fysiotherapie

18-05-2012

De partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben in de nacht van 15 op 16 mei overeenstemming bereikt om het begrotingstekort 2012 terug te dringen. Dit zogenaamde “lente-akkoord” heeft ook gevolgen voor de fysiotherapie. Drie maatregelen springen hierbij in het oog.

Eigen risico naar €350,- Het eigen risico dat geldt voor alle zorg uit het basispakket, wordt vanaf 2013 verhoogd van €220,- naar  €350,-. Welke fysiotherapeutische zorg binnen het basispakket valt, lees je op klik hier

Per jaar 100 miljoen voor preventie en palliatieve zorg         Vanaf 2013 moet er per jaar 100 miljoen vrijkomen voor preventieve en palliatieve zorg (zorg die verzachtend of verlichtend werkt). Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” is dit een positief besluit. De precieze invulling van deze maatregel is nog niet bekend.

De rollator verdwijnt uit het basispakket         De vergoeding voor de aanschaf van een rollator verdwijnt uit het basispakket. Hierdoor wordt het voor veel ouderen duurder om een rollator aan te schaffen, wat niet ten goede komt aan de bewegingsvrijheid van ouderen. Hoeveel mensen op dit moment een rollator gebruiken is niet bekend. De maatregel doet echter vermoeden dat veel mensen gebruik maken van een rollator, gezien deze de overheid veel geld zou moeten opleveren. De seniorenorganisatie ANBO is het eens met deze beslissing.

Jaarlijks melden zich bij de spoedeisende hulp 1400 mensen als gevolg van een ongeval met een rollator. Zou dit feit meegewogen hebben in de besluitvorming?

By | 2013-03-11T13:14:09+00:00 november 18th, 2012|Categories: Geen categorie|0 Comments